Peter Christensen Teilmann  
kontakt / foredrag & kurser / kulturformidling / publikationer / cv
 
 
 

foredrag & kurser

>>
foredrag
kurser

 

Halfdan Rasmussen
– hele vejen rundt


Ludvig Holberg – i vores tid

På kryds og vers
– de gamle (og de) unge i ny dansk litteratur


Morten Nielsen
– en digter af en anden verden og i vores tid


Tage Skou-Hansen
– en moderne fortæller ved historiens runde bord


Ole Wivel
– kulturel opportunist og bannerfører i bogens verden


Dansk lyrik i det 20. århundrede
– kanon eller kalejdoskop


Kulturpolitik, kulturdebat og strukturreform

Om at give tingene et menneskeligt ansigt

 

Kulturpolitik, kulturdebat og strukturreform

Et foredrag om kulturpolitikkens historie og aktualitet med særlig udgangspunkt i de presserende spørgsmål, som den kommunale strukturreform og tidens kulturdebat medfører – med eksempler på tværs af kulturområderne.

Har vi begreb skabt om, hvad kultur er? Hvad er i det hele taget et kulturbegreb? Et kulturbegreb er noget, der aktiveres, når forskellige forudfattede forståelser af, hvad kultur og kulturelt fælleskab er, støder sammen. Et begreb om kultur lever i høj grad af, hvad der sker i kulturen, af at kulturer støder sammen, af kultursammenstød. Foredraget gennemgår en række konkrete eksempler herpå fra den aktuelle danske kultur og kulturdebat. Eksemplerne viser på hver deres måde, hvordan kultursammenstød medfører kulturkamp, der igen baserer sig på nogle forudsatte forestillinger om eller definitioner af, hvad kultur er og gør for eller mod mennesker. Samtidigt viser eksemplerne os, hvordan vores begreb om kultur og hvem der har ret til den, til kulturgoderne, er blevet stadig bredere og mere demokratisk gennem de sidste par århundreder – og så alligevel ikke. Hvad der igen kalder til værdikamp og kulturdebat. Foredraget viser med et historisk perspektiv, hvordan kulturelle værdisætninger og fordomme har det med at gå igen til forskellige tider, og hvordan kulturbegreber har det med forandre mening – hvad der fordømmes i én tid, hyldes i den næste. Der er i vores kulturelle selvforståelse meget forplumret tale, der gør det svært at holde skæg fra snot. Foredraget holder af og til tungen lige munden og sætter andre gange tungen i kinden for at belyse den danske kultur og kulturdebats mange mærkværdigheder – fra Krønikens begyndelse i starten af 1950'erne og frem til i dag.

Foredraget illustreres med en tekstmosaik og kan om ønsket understøttes af (men er ikke afhængig af) forskellige audiovisuelle indslag.