Halfdan – versemager og verdensborger

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Halfdan Rasmussen døde i marts 2002. Han havde ingen alder, sagde Thorkild Bjørnvig, han boede i det tidsløses intervaller. Alle kender ham, og ingen kendte ham. Han var kendt og elsket af alle som rimsmed og remsemager. Men han digtede på flere fronter. Han rejste ud i verdenen og kom hjem med enestående rejsedigte fra Irland, Grønland, Grækenland og Spanien. Herhjemme gik han tidligt ind i den politiske debat eller ind i de københavnske baggårde, hvorfra han skrev nogle af de smukkeste erindringsdigte om verden før velfærdssamfundets indmarch (Og det var det, 1977). Hans forfatterskab står som et skyggekabinet til den danske lyriks udvikling fra de socialistiske surrealister i 1930'erne, hans gode ven og kollega Morten Nielsen i 1940’erne, Hereticanerne i den nærmeste efterkrigstid, ironisk højtgearede modernister som Klaus Rifbjerg fra 1950’erne, systemdigtere og konkretister som Per Højholt og Inger Christensen i slutningen af 1960’erne, socialrealisterne i 1970’erne og frem til de unge visionære fremtidsfatalister som Michael Strunge i 1980’erne. Hans digte rummer erfaringer af mange slags, men de er altid maskeret med tålmodig og tillidsfuld humor midt i al skepsis. Han viste os, at mennesket på samme tid er et vidunderligt vittigt og alvorligt vrøvl. Foredraget kommer hele vejen rundt om Halfdan Rasmussens forfatterskab og fortæller om hans af og til kontante og satiriske, af og til diskrete og underfundige dialog med samtiden – og hans egen tvivl og tro. Og vi skal høre om yngre forfattere som fx Søren Ulrik Thomsens fortrolige dialog med Halfdan Rasmussen.

Foredraget illustreres med et handout med mere ukendte digte af Halfdan Rasmussen, med yngre forfatteres digte inspireret af ham og deres erindringer om ham.

Foredraget understøttes af lydprøver fra cd'en Halvvejs til Halfdan (2002), hvor 30 kendte forfattere og skuespillere fra fire generationer læser, synger og rapper Halfdan Rasmussen - som det aldrig er hørt før.

"I litteraturcafeen i Nordskov Kirkecenter i Haslev har vi i efteråret 2003 haft en aften om Halfdan Rasmussen med Peter Christensen Teilmann som foredragsholder. Vi har i årenes løb haft en række fine litteraturaftener, men denne hører til blandt de ypperste. Såvel form som indhold var af høj klasse og Peter Christensen Teilmann udviste dybt engagement, stor indsigt og fin formidlingsevne. En sådan aften kan anbefales på det varmeste, hvilket mange positive reaktioner fra de mange tilhørere også understreger."
December 2003, Kamma Stemark, Leder af Litteraturcafeen i Haslev.

http://www.teatermuseet.dk/undervisningsmateriale